Leefstijlprogramma voor Diabetici van Fysiotherapie De Bundeling

Diabetes en leefstijl
Diabetes is volksziekte nummer 1. Wat veel mensen niet weten, is dat diabetes levensbedreigend kan zijn. Het goede nieuws is dat een gericht leefstijlprogramma de risico’s en nadelige gevolgen kan helpen verminderen en vaak zelfs voorkomen. Alleen meer bewegen of afvallen is niet genoeg. Mensen met diabetes moeten hun leefstijl ingrijpend aanpassen. Daarom heeft fysiotherapie De Bundeling een eigen leefstijlprogramma. Zou het ook iets voor u zijn?

Voor wie is dit leefstijlprogramma?
Het programma is geschikt voor iedereen, jong en oud, met diabetes type 1 en 2, maar ook voor mensen met een verhoogd risico op diabetes. Het programma is niet alleen geschikt is voor mensen die tabletten gebruiken, maar ook voor mensen die insuline spuiten of een pompje hebben. Het is niet alleen bedoeld voor mensen met diabetes en overgewicht. Ook als u slank bent en in de genoemde groepen valt, is het programma zinvol voor u. Het programma is (nog niet) afgestemd op kinderen.

Wat maakt dit leefstijlprogramma uniek?
De meeste mensen met diabetes krijgen onvoldoende begeleiding. Zij krijgen medicijnen voorgeschreven, soms een beweegadvies, wat informatie en het advies om af te vallen. Uit onderzoek blijkt dat dit alles op de langere termijn weinig zinvol is. Deze mensen blijken toch steeds meer medicatie te moeten gebruiken en hun risico op hart- en vaatziekten neemt toe. Onderzoek heeft aangetoond dat een gericht leefstijlprogramma met persoonlijke, gerichte begeleiding nodig is om echte resultaten te bereiken. Wij werken met "het VET-principe". Dat betekent:gezonde Voeding, Educatielessen en speciale Training. Deze drie onderdelen zijn nauw op elkaar afgestemd en de lessen worden gegeven door speciaal opgeleide Fysiotherapeuten van Fysiotherapie De Bundeling.

Voeding
Een diabetesdiëtist geeft voorlichting over gezonde voeding, verantwoord koken, tussendoortjes en lekkere tips.
Educatie
Tijdens de speciale bijeenkomsten worden diverse onderwerpen behandeld die zinvol zijn voor mensen met diabetes, zoals het lezen en maken van een glucose-dagcurve, de werking van diverse geneesmiddelen, de effecten van hoge bloeddruk en verantwoord gewicht verliezen. Dit alles met behulp van presentaties, een uitgebreid cursusboek en een kennisquiz.
Training
Het sporten vindt in groepsverband plaats. Via een test wordt een individueel fitnessprogramma opgesteld, afgestemd op wat ú kunt. Let op: alleen maar wandelen, fietsen of Nordic Walking is zinloos. Het gaat om de juiste intensiteit en de juiste combinatie van spieroefeningen.

Hoe lang duurt de Leefstijlcursus?
De cursus duurt twaalf maanden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kortere cursussen op de langere termijn weinig zinvol zijn. Om echt effect te hebben, zijn twaalf maanden gerichte begeleiding noodzakelijk. U sport twaalf maanden lang eenmaal per week onder begeleiding van een instructeur en daarnaast sport u nog een- of tweemaal zelfstandig. Tevens wordt u maandelijks getest. De eerste twaalf weken zijn er wekelijkse educatiebijeenkomsten, daarna één bijeenkomst per maand.

Wat zijn de effecten van het leefstijlprogramma?
Bij alle deelnemers, zelfs met diabetes type 1, neemt zowel het medicijngebruik als het gezondheidsrisico duidelijk af. In de afgelopen vijf jaar, zij dee volgende effecten regelmatig door cursisten gemeld:

  • Fitter gevoel
  • Meer zelfvertrouwen
  • Gezondere bloedglucosewaarden
  • Gezondere HbA1c-waarden
  • Gezondere bloeddruk
  • Gezonder gewicht
  • Bewegen wordt leuk
  • Bewuster omgaan met voeding
  • Meer energie
  • Minder angstig