Obesitas; Stop met lijnen en kom in beweging!

Dit is een leefstijlprogramma voor mensen met overgewicht.

Wat houdt dit leefstijlprogramma bij Fysiotherapie De Bundeling in?

Heeft u overgewicht? Dan is dit programma voor u! Waarschijnlijk hebt u al vele pogingen gedaan om af te vallen met steeds hetzelfde resultaat: teleurstelling en frustratie. Streng lijnen is niet de oplossing bij overgewicht. Door streng lijnen raakt de stofwisseling ontregeld, waardoor afvallen moeilijk wordt. Daarom biedt dit leefstijlprogramma een andere aanpak die uw leven blijvend verandert. We kijken bij dit leefstijlprogramma niet alleen naar uw gewicht, maar naar uw totale leefstijl. U leert uw lijf kennen en begrijpt waarom uw lichaam anders reageert dan bij mensen zonder overgewicht. Vervolgens pakken we het probleem bij de wortel aan waardoor u een blijvend resultaat krijgt en niet gaat jojoën. De mensen die dit programma al gevolgd hebben, vonden het vooral fijn dat het programma in groepsverband plaatsvindt. Hierdoor voelden zij zich sterker en ‘gedragen’ door de groep.

Voor wie is dit leefstijlprogramma?
U hoeft echt niet sportief te zijn om mee te kunnen doen, integendeel. Dit programma is bedoeld voor iedereen, jong en oud, met overgewicht en een body mass index (BMI) van 30 en hoger. Wat veel mensen niet weten, is dat overgewicht (obesitas) levensbedreigend is. Obesitas verhoogt de kans op depressiviteit, hartproblemen, hoge bloeddruk, verschillende vormen van kanker, nierziekte en diabetes (suikerziekte). Het goede nieuws is dat dit leefstijlprogramma alle risico’s en nadelige gevolgen helpt verminderen en vaak kan helpen voorkomen. Let op: Alleen ‘meer bewegen’ of ‘gewoon afvallen’ is niet genoeg. Dit leefstijlprogramma is een totaalaanpak, een nieuwe leefwijze, speciaal voor mensen met obesitas. Vele mensen met obesitas hebben het programma met succes doorlopen. Het heeft letterlijk hun leven veranderd. Zou het ook iets voor u zijn?

Waarom hebt u speciale begeleiding nodig?
'Dikke mensen' met een BMI van 30 of hoger reageren anders op voeding en training dan 'dunne' mensen. Daarom hebben ze speciale begeleiding nodig. Helaas krijgen mensen met obesitas vaak niet de juiste begeleiding. Zij krijgen medicijnen voorgeschreven of het advies om meer te bewegen en minder te eten. Onderzoek toont echter aan dat dit op de langere termijn weinig zinvol is. Deze mensen moeten vaak steeds meer medicatie gebruiken en het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten neemt toe. Om echt iets te bereiken, is een gericht leefstijlprogramma nodig met strakke en gerichte begeleiding. Fysiotherapie De Bundeling heeft dit programma. De lessen worden gegeven door speciaal opgeleide instructeurs die veel ervaring en kennis op dit gebied bezitten.

Samen sterk!
U hebt al zo lang vergeefs geprobeerd om het alleen te doen. Maar dankzij de individuele, gerichte begeleiding en het 'groepsgevoel' gaat het dit keer echt lukken.

Voeding:
Als u dit leefstijlprogramma van Fysiotherapie De Bundeling volgt, hoeft u niet te lijnen of honger te lijden. Integendeel! U gaat leren wat gezonde en lekkere voeding is. Het leefstijlprogramma bevat een speciaal voedingsplan met lekkere en gezonde recepten. Tevens krijgt u lessen over gezonde voeding, verantwoord koken, tussendoortjes en leuke tips. Dus lekker en verantwoord eten.

Educatie:
Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten worden diverse specifieke onderwerpen behandeld, zoals:

 • Hoe krijg je meer energie?
 • Hoe kun je verantwoord bewegen met obesitas?
 • Hoe word je ‘het eten de baas’?
 • Wat is gezond eetgedrag en hoe verminder je de gezondheidsrisico’s?

Training:
Het sporten vindt op aangepast niveau in groepsverband plaats. Dit is belangrijk omdat iemand met obesitas meer kans heeft op overbelasting en gewrichtsklachten. Via een test wordt een individueel fitnessprogramma opgesteld, afgestemd op wat u kunt. Let op: alleen maar wandelen, fietsen of Nordic Walking is zinloos. Het gaat om de juiste intensiteit en de juiste combinatie van spieroefeningen. Door middel van speciale testen worden maandelijks de resultaten gemeten en wordt het programma bijgesteld. We laten u dus niet aan uw lot over! Daarom is het programma zo succesvol.

Hoe lang duurt de cursus?
Deze cursus duurt 12 maanden. Dat lijkt misschien lang, maar deze periode is noodzakelijk om blijvende resultaten te behalen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat cursussen die korter duren, bijvoorbeeld 12 weken, op de langere termijn zinloos zijn. U sport 12 maanden lang, 1 of 2 keer per week onder begeleiding van een instructeur. Daarnaast sport u nog 1 of 2 keer zelfstandig. Tevens wordt u maandelijks getest. In de praktijk zien we dat sommige mensen het programma twee of soms drie keer achter elkaar volgen. Wanneer iemand bijvoorbeeld start met een gewicht van 170 kg en na 12 maanden 130 kg weegt, dan heeft deze deelnemer echt veel bereikt, maar nog niet genoeg. Een goede reden om nogmaals mee te doen aan de cursus.

Wat zijn de effecten?
Alle deelnemers krijgen een gezonder gewicht en het gezondheidsrisico neemt duidelijk af. Uit de speciale tests en enquêtes is gebleken dat de cursisten duidelijke vooruitgang boeken:

 • Fitter gevoel
 • Meer zelfvertrouwen
 • Gezondere bloedglucosewaarden
 • Gezondere bloeddruk
 • Gezonder gewicht
 • Bewegen wordt leuk
 • Bewuster omgaan met voeding
 • Meer energie
 • Minder angstig
 • Meer plezier in het leven